Odbojkaski klub Tkon - ukratko

                            Odbojkaški klub Tkon osnovan je u jesen 1964, godine.Natjecao se u zadarskom podsavezu, dalmatinskoj ligi, hrvatskoj jedinstvenoj ligi, hrvatskoj ligi skupina jug. Na juniorskom prvenstvu hrvatske u Rijeci 1966. osvaja 6. mjesto. Na dalmatinskim sportskim igrama 1974. i 1975 u Splitu predstavljajući bivšu općinu Biograd osvaja 3. mjesto. OK Tkon je bio jedini registrirani klub u bivšoj općini Biograd u to vrijeme. Aktivno se natječe do 1985. godine kada zbog neposjedovanja dvorane uvjetovane propozicijama hrvatske lige odustaje od natjecanja.
                             

                            Tkons Volleyball club - briefly
                           

                         Tkon Volleyball Club was founded in the fall of 1964. Contend in Zadars primary legue, Dalmatian League, Croatian League uniform, the Croatian league group south. On Junior Championships Croatian Rijeka 1966th wins 6th place. On Dalmatian sports games 1974th and 1975 in Split, representing the former municipality of Biograd won 3rd position.OK Tkon was the only registered club former municipality of Biograd during this period. Actively vying to do 1985. when due to lack conditioned halls propositions Croatian league of giving up the competition.

         

            Team 1969                                                                Dalmatian sports game Split  1974

         

                Split 74                    Tourney Kastel-Split

         

                                                                                                         Team 1979                                                                                 

Selected by: tiho

                                            Odbojkaški klub «Tkon» u kratkim crtama od osnutka do danas

 

                Popularnost odbojke među mladima u Tkonu datira još od ranih 50-tih godina kada su u to vrijeme bile organizirane tzv.»seoske i partizanske igre» a organizacija je provođena na području bivše općine Biograd n/m.U većini mjesta bivše općine mladi su se pripremali za spomenute igre u podosta atletskih disciplina i igara s loptom, među kojima je naravno bila i odbojka.

                U Tkonu se odbojka počela intenzivnije igrati početkom 60-tih godina upravo sa počecima razvoja turizma na ovim prostorima.U Ljetnim mjesecima tkonjani su odbojku učili igrajući sa brojnim turistima na rivi , od kojih su neki dolazili iz većih centara gdje su postojali odbojkaški klubovi ili su to pak bili studenti koji su s obzirom na škoilski staž znali nešto više o odbojci.

                No međutim pravi «bum» odbojka doživljava u jesen 1964. godine kada se na inicijativu Stipe Pribilovića (Stipica) po prvi puta  formira klub pod nazivom Odbojkaški klub «Tkon» koji se tada aktivno uključuje u natjecanje ondašnjeg podsaveza Zadar, uz financijsku potporu ondašnjeg Saveza organizacija za fizičku kulturu općine Biograd.

                Od desetak klubova koji su se tada natjecali tkonjani su bili najmlađa ekipa. Iduće 1965. godine O.K. Tkon sudjeluje na juniorskom prvenstvu hrvatske u Dubrovniku. To je za mlade tkonjane  bilo prvo veće  iskustvo gdje su u stvari vidjeli kako se igra prava odbojka  u svim njenim tehničkim i taktičkim elementima prezentirana od juniora renomiranih ekipa (Mladost Zagreb , Spačva Vinkovci , Željezničar Osijek itd.)

                1966. godine tkonjani sada već malo iskusniji sudjeluju na juniorskom prvenstvu hrvatske u Rijeci i kao najmlađa ekipa zauzimaju u jakoj konkurenciji solidno šesto mjesto. Na tom prvenstvu Tihomir Benčić proglašen je najpožrtvovanijim igračem turnira i uzet u širi sastav reprezentacije hrvatske a iste godine polaže trenerski ispit. Ovo je dalo podstreka čitavoj ekipi i uz pomoć stručnih suradnika odbojkaškog saveza hrvatske (Zvonimir Šemper) tkonjani počinju po prvi puta sa pravim treninzima.Nakon toga mlada ekipa u više navrta visoko se plasirala na većini tada organiziranih turnira u Zadru i okolici, te koncem 60-tih godina Tkon ulazi u dalmatinsku ligu, a nedugo zatim u jedinstvenu hrvatsku ligu . S obzirom na prevelike financijske izdatke (putovanja od Pule , Osijeka i Dubrovnika) u desetak gradova odbojkaški savez Hrvatske ponovno djeli ligu i tkonjani ostaju u južnoj skupini. Ekipa sudjeluje 1974. i 75. na dalmatinskim sportskim igrama u Splitu i Metkoviću i braneći boje biogradske općine u oba navrata  u jakoj konkurenciji osvaja brončanu medalju.

                Sredinom 80-tih godina klub odustaje od natjecanja u dalmatinskoj ligi zbog neposjedovanja dvorane koja je bila uvjetno postavljena. Imali su je svi klubovi u svojim mjestima osim Tkon. U tom razdoblju organiziraju se povremeno prijateljske utakmice povodom različitih proslava u ljtnjim mjesecima . Nakon toga dolazi rat kada prestaje cjelokupna aktivnost a skoro čitava ekipa našla se na bojišnici u obrani domovine.

                U jesen 1997. osniva se županijska liga zadrske županije i tkonjani se ponovno natječu tada  po prvi puta i sa ženskom ekipom. Zbog neprihvatljivih uvjeta treninga (ne postoji svlačiona ni spremište elementarne opreme, nema rasvjete itd.) tkonjani se trenutno ne natječu. Akcijom općine Tkon napravljen je elaborat uređenja igrališta dovedena struja i voda (prva faza radova) a uskoro se očekuju i daljnji radovi na uređenju odbojkaškog igrališta te izgradnja minimalnih uvjeta  pratećih objekata kako bi se mogli organizirati treninzi , natjecanja i ostalo. Mladež je zainteresirana i čim se iznađu financijska sredstva za ova uređenja , O.K. Tkon će ponovno i ponosno braniti boje svoga mjes

 

                                                                                                                       Main page